Ce tip de curs vi se potrivește? 6 stiluri de învățare, pentru alegerea optimă

Autor: Ilinca Stroe

 

International House București, ca orice furnizor de cursuri de limbi străine serios și performant, oferă o varietate de tipuri de cursuri: individuale, two-to-one, de grup, față în față în sala de curs, live online și în sistem hibrid.

 

Rostul acestei varietăți este acela de a satisface nevoile specifice ale cât mai multor cursanți. Aceștia aleg, de regulă, cursul potrivit lor după criterii precum: prețul, programul/orarul, proximitatea. Însă mai există un element extrem de relevant pe care tindem să îl dăm uitării, în momentul în care optăm pentru un tip de curs sau altul: propriul nostru stil de învățare.

 

Cu îndemnul călduros de a pune stilul dvs. de învățare pe primul loc, ca și criteriu de selectare a unui tip de curs sau altul, vă prezentăm în continuare caracteristicile principalelor 6 stiluri de învățare. Citiți și identificați-le pe cele cu care rezonați.

 

  1. Vizual. Asimilați și vă însușiți informația cel mai bine atunci când vă este prezentată în formă grafică: diagrame, scheme, simboluri, săgeți. Preferați reprezentările grafice care sintetizează într-o singură imagine materia de învățat, în loc de prezentările secvențiale, „porționate” ale acesteia.

 

  1. Auditiv. Învățați eficient atunci când materia vi se prezintă oral, când puteți auzi informația de asimilat. La lecție ascultați cu atenție prezentarea profesorului, neavând neapărat nevoie să vă luați notițe pentru a reține, iar când recapitulați pe cont propriu preferați să citiți cu voce tare ceea ce trebuie memorat.

 

  1. Chinestezic. Pentru dvs. e ideal ca experiența învățării să fie una practică (hands-on): să faceți ceva palpabil pentru a reține, să atingeți, să meșteșugiți sau bricolați, să vă folosiți mâinile. Aveți nevoie să vă implicați fizic în procesul de învățare, pentru a obține performanță academică. Învățați pur și simplu tactil.

 

  1. Social. Vă place să fiți printre oameni și învățați cel mai bine de la alții, prin interacțiune interpersonală, socializând și comunicând cu colegii atât verbal, cât și non-verbal. Ceilalți vă solicită opinia sau sfatul, iar pentru dvs. e important să le percepeți dispoziția, motivațiile și sentimentele, și să îi ascultați cu empatie.

 

  1. Solitar. Cel mai eficient învățați pe cont propriu, prin studiu individual, fiindcă sunteți independent și introspectiv. Aveți nevoie de timp de reflecție asupra materiei predate, pentru a o asimila, și cel mai bine faceți asta de unul singur, nu în grup, pentru a vă putea concentra la maximum.

 

  1. Prin scris/citit. Cuvântul scris are un rol central, în învățare. Va însușiți cu ușurință materia predată atunci când vă este prezentată sub formă de fișe de lucru, handouturi, slide-uri PowerPoint, reținând cel mai bine atunci când vă luați notițe. Și preferați activități de studiu precum cercetarea online (cu parcurgerea multor materiale scrise) și lucrările scrise.

 

Atenție, se estimează că 50-70% dintre noi rezonăm cu mai multe stiluri de învățare, așa încât nu există doar unul singur care să vă fie propriu și definitoriu în exclusivitate, ci mai degrabă vă corespunde o combinație de 2-3 stiluri.

 

Important este să realizați ce anume vă face să învățați bine și ușor și să alegeți tipul de curs în funcție de acel element. Preferați vizualul, cu ceva social? Atunci poate un curs online de grup vi s-ar potrivi. Sunteți, dimpotrivă, predominant chinestezic? Atunci poate aveți nevoie să fiți prezent fizic la lecții, eventual în formulă de strânsă interacțiune (2-to-1).

 

Cert este că, pentru oricare stil/uri de învățare există o opțiune de curs optimă. Nu trebuie decât să o conștientizați.

 

 

International House Bucureşti oferă cursuri de limbi străine faţă în faţă sau online pentru adulţi, copii şi clienţi corporate. Predăm engleza pentru afaceri, engleza generală, româna pentru străini, franceza, germana, spaniola, italiana, japoneza, etc. De asemenea, prin Centrul nostru de Teacher Training asigurăm cursuri de formare profesională (CELTA, DELTA) pentru profesori de engleză din ţară şi din străinătate. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi 0728 808 612.   

 

Surse

<https://educationonline.ku.edu/community/4-different-learning-styles-to-know>

<www.inspireeducation.net.au/blog/the-seven-learning-styles/>