De ce să învăţăm franceza?

Pe un mapamond dominat incontestabil de engleză, învăţarea limbii franceze pare, la prima impresie, un demers neimportant. Totuşi, ultimii ani au demonstrat că franceza trăieşte un reviriment şi îşi recâştigă, treptat, statutul de limbă globală – un indicator simplu ce arată această tendinţă fiind, de exemplu, acela că franceza ocupă locul 2 în topul limbilor celor mai des învăţate prin larg răspândita aplicaţie Duolingo.

La nivel european, în orice caz, factori socio-politici recenţi favorizează revenirea limbii franceze în prim-planul limbilor străine de învăţat: să ne reamintim, de pildă, că, în perspectiva ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, însuşi Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertiza spre sfârşitul lui 2016 că engleza şi-ar putea pierde statutul de limbă oficială în UE, franceza fiind posibil să devină noua lingua franca a Uniunii.

Factorii care ne motivează să învăţăm franceza sunt însă nu doar sociali şi politici, ci şi economici şi, în special în România, culturali şi istorici. Iată principalele motive pentru care e avantajos, ca români, să ştim franceză:

1) în topul limbilor străine celor mai influente, realizat pe baza unui Power Language Index (PLI) ce ia în considerare aspecte precum geografia, economia, comunicaţiile, mass media şi diplomaţia, limba franceza ocupă locul 3 în lume, cu un PLI mai mare decât al spaniolei şi arabei. Asta înseamnă că vorbitorii de franceză pot accesa mai uşor un anumit nivel de influenţă, precum şi cunoştinţe sau informaţii despre poli de influenţă dintr-o varietate de domenii, de la telecomunicaţii sau educaţie la diplomaţie.

2) în top 10 al ţărilor cu cele mai mari investiţii directe în România, Franţa ocupă locul 5. A fi vorbitor de franceză în România înseamnă, aşadar, a te putea alătura unor actori economici foarte importanţi. (Exemplele de companii în care limba franceză e limbă oficială abundă: Dacia-Renault, Carrefour, ENGIE, BRD – Groupe Société Générale, Danone.) În cazul acesta, franceza ne ajută să accedem la locuri de muncă în companii solide, cu bună reputaţie şi cotă de piaţă.

3) România are o legătură „sanguină” cu Franţa încă din secolul al XVIII-lea, domnitorii fanarioţi ai provinciilor româneşti modernizându-le pe acestea după modele franceze, generaţia de paşoptişti români formându-se la şcoli din Franţa, iar educaţia militară franceză jucând un rol determinant în prestaţia armatei române în timpul Primului Război Mondial. În plus, România este, din 1993, stat membru al Organisation Internationale de la Francophonie, cu 26% din populaţia sa înţelegând sau vorbind franceza, iar în prezent se desfăşoară Sezonul România-Franţa, cu peste 200 de proiecte şi 400 de evenimente în 100 de oraşe din Franţa şi 30 din România. În acest context, a şti limba franceză înseamnă a te împărtăşi dintr-o bogăţie istorico-culturală fantastică – într-un fel, s-ar putea afirma că franceza este limba cultivării cunoaşterii, pentru români.

Nu în ultimul rând, cunoaşterea limbii franceză creează oportunităţi turistice extrem de interesante: teritoriile franceze d’outre mer sunt considerate parte a Republicii Franceze şi, deci, a Uniunii Europene, făcând posibilă şi pentru români vizitarea acestora fără necesitatea obţinerii unei vize speciale. Astfel, putem călători uşor în locuri exotice şi frumoase precum Guadelupa, Guiana franceză sau Martinica, în America Centrală/de Sud, sau Mayotte şi Réunion, în largul coastelor Africii.        

International House Bucureşti organizează cursuri de franceză pentru adulţi atât în companii, cât şi în cele trei centre IH din Bucureşti. Cere informaţii la: receptie@ih.ro.     

Surse:

ETO Institute 

Mediafax

Mae

ErikTM

Writer & Blogger

NEWSLETTER

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru ultimele noutățile și evenimente IH.