Cursul BizLex: engleza juridică accesibilă tuturor

Autor: Ilinca Stroe

 

International House Bucureşti a creat BizCourses, un pachet de cursuri scurte de dezvoltare a 8 abilităţi profesionale de bază în limba engleză: susţinerea de prezentări, comunicarea în scris, utilizarea englezei financiare, participarea la întruniri de lucru, exercitarea gândirii creative, utilizarea englezei juridice, comunicarea în deplasări de serviciu şi socializarea în context profesional. Acest articol prezintă pe scurt abordarea şi conţinutul cursului „BizLex: Engleză cu putere juridică”.

 

În limbajul popular, atât în engleză, cât și în română, are un nume special: legaleză („legalese”). Iar asta pentru că este o limbă de neînțeles pentru profanii și neavizații care, dând peste ea într-un text specializat, preferă să renunțe la a-și mai „bate capul” să o priceapă, decât să se străduiască să-i deslușească înțelesul…

 

Ce este engleza juridică

Într-adevăr, engleza juridică este considerată un fel de „limbă secundară” separată de engleza obișnuită, de sine stătătoare, având la bază patru tradiții lingvistice: latină, anglo-saxonă, nordică și normandă. Nu este engleza care se învață la școală, ci o limbă distinctă dezvoltată de oamenii legii pe parcursul a 1800 de ani de practică juridică, încorporând latina secolului III d.Chr., apoi anglo-saxona, franceza normandă și forme arhaice din engleza secolelor XVII și XVIII. Pe scurt, o limbă aparte ce nu se poate stăpâni decât prin studiu special dedicat ei și prin exersare constantă.

 

Ce înveți la cursul de engleză juridică

Această limbă aparte are un număr de trăsături specifice cu care vă familiarizați la cursul Biz Lex:

Ÿ vocabular specializat (termeni legali, concepte conexe, expresii tipice, formulări standard)

Ÿ semantică aparte (sensuri și conotații speciale)

Ÿ structuri sintactice speciale

 

În plus, în cadrul cursului se exersează

ü abilitățile de citire, prin analizarea și interpretarea conotațiilor din texte juridice

ü abilitățile de scriere, prin redactarea de documente cu caracter juridic

ü abilitățile de vorbire, prin cizelarea pronunției, dicției și fluenței în prezentarea de argumente juridice

 

Nu în ultimul rând, cursul vă ajută să conștientizați elemente transnaționale (similarități și diferențe între legislațiile naționale) și elemente interculturale (semnificația conexă structurilor lingvistice în diverse culturi) care sunt relevante în utilizarea englezei juridice, ca și în practica juridică internațională.

 

Cine beneficiază de cursul de engleză juridică

În primul rând, profesioniștii din domeniul avocaturii și studenții la Drept. Includem aici mai ales personalul din Departamentul Juridic al unei companii care lucrează cu parteneri de peste hotare pe bază de contracte internaționale.

 

Apoi, orice manager sau angajat al cărui domeniu de activitate are tangență cu legislativul. Depinde de tipul de text juridic cu care se lucrează. Un ONG-ist din domeniul ecologiei sau al drepturilor omului, de exemplu, care dorește să facă lobby legislativ și să își informeze partenerii internaționali cu privire la progresele înregistrate în legislația națională (legi, ordonanțe de urgență, propuneri de legi, etc.) va avea nevoie de engleza juridică. De asemenea, un specialist HR care își propune să încheie contracte de muncă cu profesioniști străini va găsi utilă familiarizarea cu engleza juridică. Și un investitor român (fie persoană fizică sau juridică) interesat să achiziționeze proprietăți (case, terenuri, businessuri) în alte țări va beneficia de pe urma cursului BizLex. În fine, un utilizator obișnuit de software care se oferă cu licență specială, ori de aplicație care solicită acceptarea unor termeni/clauze de folosire („terms of use”) va găsi utilă participarea la acest curs.

 

Oricine lucrează sau are contact cu texte precum corespondența juridică, contractele internaționale, actele de proprietate în străinătate, licențele, pledoariile, proiectele de lege, rapoartele de caz, citațiile sau termenii de utilizare asociați cu anumite produse digitale va constata că familiarizarea cu engleza juridică îi este utila și benefică.

 

Așa încât, dacă știți deja engleza, acceptați provocarea de a învăța și această „altfel de engleză” înscriindu-vă la curul BizLex. Și vă veți simți în largul dumneavoastră și în „legaleză”!

 

 

Cursul BizLex: engleză cu putere juridică oferit de IH Bucureşti se organizează la cerere, pentru clienţi corporate şi/sau profesionişti angajaţi în companii. El poate fi susţinut online sau faţă în faţă, în varianta one-to-one sau pentru grupuri de 4-12 participanţi, durata şi frecvenţa sesiunilor fiind adaptate la cerinţele şi disponibilitatea cursanţilor. Participarea la BizLex necesită un nivel de engleză post-intermediar (B2/CECR). Informaţii şi înscrieri: [email protected] sau 0728 808 612.

 

 

Surse

<www.legalenglish.co.uk/>

<www.british-legal-centre.com>

 

ErikTM

Writer & Blogger

Cursuri

NEWSLETTER

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru ultimele noutățile și evenimente IH.

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.
Enabled by  PROMOVATOR.online