De ce să învăţăm spaniola?

Autor: Ilinca Stroe

 

Geografic vorbind, un întreg continent, America de Sud, este vorbitor de spaniolă, alături de portugheză şi câteva limbi native. În plus, Statele Unite ale Americii, reprezentând o jumătate din alt continent, America de Nord, sunt pe cale să devină, până în 2050, cea mai mare naţiune vorbitoare de spaniolă de pe planetă. Se poate spune, deci, că o bună parte din emisfera vestică a globului este „teritoriu de limbă spaniolă”.

 

Statistic vorbind, şi cifrele referitoare la această limbă sunt impresionante:

Ÿ există actualmente aproape o jumătate de miliard de vorbitori nativi, cam tot atâţia vorbitori de spaniolă ca limbă secundară şi circa 21 de milioane de persoane care o învaţă;

Ÿ spaniola este a doua cea mai vorbită limbă a mapamondului, după chineza mandarină;

Ÿ este limbă oficială în Spania, Guineea Ecuatorială (Africa) şi 19 ţări din America Centrală şi de Sud, existând totodată şi în Statele Unite ale Americii o propunere ca ea să fie declarată limbă oficială;

Ÿ este a treia cea mai utilizată limbă a Internetului, după engleză şi chineză;

Ÿ este una dintre cele şase limbi oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum şi limbă oficială a Uniunii Europene şi a altor organizaţii interstatale din America de Sud şi Africa.

 

Dincolo de cifre, însă, spaniola este o limbă romanică uşor de „prins” şi foarte simpatizată în lume, în general, cu expresii „spangleze” (precum „hasta la vista, baby” sau „no problemo”) folosite în notă umoristică pe scară largă, în vorbirea de zi cu zi din orice ţară, precum şi în cinematografie şi în muzica pop. Mai mult, spaniola este limba flamencoului şi a tangoului, romantismul puternic cu care este asociată funcţionând ca un magnet pentru cei atraşi de sonoritatea energică, viguroasă, pasională a acestei limbi.

 

În România, în special, spaniola este foarte îndrăgită datorită producţiilor TV de tip „telenovelă”, majoritatea vorbitorilor nativi de română raportând că înţeleg cu uşurinţă texte şi conversaţii în spaniolă fără să o fi studiat în mod formal, chiar dacă nu se pot exprima fluent în această limbă. Pentru a deveni vorbitori competenţi şi încrezători, însă, este nevoie să urmăm cursuri organizate, căci acestea ne familiarizează cu aspectele gramaticale ceva mai dificile şi ne asigură un cadru optim de exersare (şi corectare) a exprimării verbale.

 

Urmând un curs de spaniolă şi învăţând bine şi complet această limbă, avem următoarele beneficii:

1) Ne descurcăm fără probleme şi comunicăm eficient într-o sumedenie de destinaţii de vacanţă extrem de apreciate, de la Barcelona (Catalonia, Spania) la Ibiza (Insulele Baleare), Tenerife (Insulele Canare) şi Cancún (Mexic).

 

2)  Ne (re)apropiem de o comunitate foarte importantă pentru ţara noastră, din punct de vedere socio-economic, anume consistenta diasporă românească din Spania, cu afacerile mici şi mijlocii, adesea bilingve, pe care le iniţiază în România.

 

3) Accesăm o zestre culturală extraordinară, atât din zona „culturii înalte” (scriitori geniali ca Miguel de Cervantes, Gabriel García Márquez sau Mario Vargas Llosa, plus expoziţii, festivaluri sau simpozioane oferite de prestigiosul Instituto Cervantes), cât şi din cultura pop (telenovele de succes, hituri de impact mondial precum „Macarena” sau „Despacito”).

 

4) Devenim profesionişti mai atractivi pentru angajatori de top cum ar fi renumitele companii de construcţii spaniole (ACS, Ferrovial, Hercesa, etc.) care, conform studiilor, domină piaţa mondială a proiectelor de construcţii în infrastructură (autostrăzi, aeroporturi, căi ferate, etc.), în parteneriate public-privat.

 

Deloc în ultimul rând, spaniola este, pentru cursanţii români, o limbă care se învaţă nu doar cu uşurinţă, dar şi cu mare plăcere: este absolut tonic să studiezi şi exersezi structuri lexico-gramaticale cu o sonoritate vibrantă, plină de energie şi vigoare.

 

International House Bucureşti organizează cursuri de spaniolă pentru adulţi atât în companii, cât şi în cele trei centre IH din Bucureşti. Cere informaţii la: [email protected]. De asemenea, îţi poţi testa gratuit nivelul actual de spaniolă accesând http://phpstack-557497-1818066.cloudwaysapps.com/placement/.     

 

Surse:

https://www.fluentu.com/blog/spanish/spanish-in-usa/

https://www.mitsui.com/mgssi/en/report/detail/1221851_10744.html

https://www.iwillteachyoualanguage.com/learn/spanish/spanish-tips/why-learn-spanish