beneficiile metodei IH

Ce avantaje ai când înveți o limbă străină după metoda IH: 5 beneficii esențiale

Autoare: Ilinca Stroe

 

 

 

Metoda comunicativă, metoda centrelor IH

Atuul metodei comunicative

Înveți socializând

Te exprimi cu ușurință

Îți formezi o relație prietenoasă cu profesorul

E OK să greșești

Ceea ce înveți are sens

Ce experiența de învățare îți asigură metoda IH

 

Centrele de limbi străine din rețeaua globală International House (IH) au fost printre primele care au îmbrățișat metoda comunicativă, încă de când aceasta a fost lansată, la începutul anilor ’70, cu scopul principal de „a promova predarea abilităților comunicative în educația lingvistică modernă, în special în învățarea englezei ca limbă globală”. Abordarea, numită oficial Communicative Language Teaching (CLT), are în centru ideea de comunicare autentică ce angajează toate cele 4 abilități lingvistice (citirea, scrierea, ascultarea, vorbirea). Apariția ei marca o despărțire semnificativă de tehnicile pedagogice dominante în secolele precedente, anume repetiția și învățarea pe de rost, iar elementele ei componente, actualizate și cizelate continuu, sunt punctate în acest articol anterior.

 

De ce, se poate întreba un sceptic, a avut metoda comunicativă asemenea impact și asemenea succes, în deceniile scurse de la lansare? Răspunsul scurt ar fi acesta: fiindcă prin intermediul ei învățăm să utilizăm o limbă străină cu naturalețea cu care este vorbită în mediul ei nativ în viața de zi cu zi. Răspunsul mai elaborat implică trecerea în revistă a principalelor 5 beneficii de care se bucură cineva care învață o limbă prin această metodă. Să le urmărim!

 

  1. Învățare prin socializare.

Metoda comunicativă se desfășoară eminamente prin interacțiune: între profesor și cursanți, și între cursanții înșiși, prin lucrul în pereche sau în grup. Activitățile de la clasă au, astfel, o dinamică foarte apropiată de cea e utilizării limbii în afara clasei, în cadrul socializării firești din cotidian. Altfel spus, metoda reușește să mobilizeze energia socializării pentru învățare.

 

  1. Accent pe comunicarea orală.

Este bine cunoscut faptul că metoda tradițională producea cunoscători de limbi străine capabili să înțeleagă ce li se spune în limba respectivă, dar cărora le era greu să se exprime în acea limbă. Metoda comunicativă, dimpotrivă, dezvoltă fluența în exprimarea orală și reușește activarea permanentă a cunoștințelor prin comunicare efectivă.

 


Anchor

 

  1. Relație semnificativă cu profesorul.

Mai degrabă decât autoritatea exigentă de la catedră, profesorul are, în metoda comunicativă, rolul unui ghid, al unui facilitator. El îl stimulează pe cursant să conștientizeze și să descopere diverse aspecte ale materiei studiate. Prin urmare, relația cursantului cu profesorul este mai vie și mai apropiată, profesorul inspirând adesea motivația cursantului.

 

  1. Gestionarea pozitivă a greșelilor.

Corectarea greșelilor la clasă, așa cum încă se face ea în metoda tradițională, poate produce cursantului o stare de disconfort sau un sentiment neplăcut (rușine, izolare, blocaj). În schimb, metoda comunicativă abordează greșelile ca pe prilejuri de învățare, valorizându-le pozitiv – iar confortul psihologic al cursantului este semnificativ mai mare, prielnic învățării.

 

  1. Învățare cu sens.

Manualele vechi abundă de mostre lingvistice impersonale (acele exerciții de gramatică cu atotprezentul „he” nespecific) și, în fapt, prea puțin interesante. Metoda comunicativă, însă, predă limba întotdeauna în context, iar acesta este astfel gândit încât să facă structurile predate relevante, memorabile și atrăgătoare pentru cursanți. Exersarea materiei predate, de asemenea, se face prin schimbul conversațional natural de idei, opinii, sentimente, etc.

 

Ce dovedesc, la urma urmelor, toate aceste beneficii? Această certitudine: un cursant care învață o limbă străină prin metoda IH o va învăța nu doar bine și eficient, astfel încât să o poată aplica în viața reală după terminarea cursului, ci și relaxat, destins, bucuros de starea de bine pe care i-o asigură această experiență de învățare.

 

Surse

<https://ontesol.com/communicative-approach/>

<www.zoltandornyei.co.uk/_files/ugd/ba734f_75330b405c284d38bd4760b35c99ad49.pdf>

 

 

International House Bucureşti oferă cursuri de limbi străine faţă în faţă sau online pentru adulţi, copii şi clienţi corporate. Predăm engleza pentru afaceri, engleza generală, româna pentru străini, franceza, germana, spaniola, italiana, japoneza, etc. De asemenea, prin Centrul nostru de Teacher Training asigurăm cursuri de formare profesională (IHCYLT, CELTA, DELTA) pentru profesori de engleză din ţară şi din străinătate. Pentru informaţii şi înscrieri, contactaţi 0728 808 612.