Cum să învăţăm o limbă străină – recomandări de top

Articol preluat de pe https://ihworld.com

Tradus de Ilinca Stroe

 

Învăţarea unei limbi străine este un proces incitant, inspirator şi complex. Nu constă în simpla sarcină de a memora cuvinte noi – o limbă trebuie trăită, încorporată în viaţa noastră de zi cu zi pe cât de mult posibil, în afara sălii de curs. Asta face călătoria învăţării infinit mai interesantă, practică şi plăcută, ducând la rezultate vizibile şi la folosirea limbii cu încredere sporită.

 

Deci ce poţi face în timpul tău liber pentru a-ţi îmbunătăţi abilităţile lingvistice? Recomandările noastre de top privind învăţarea unei limbi străine au fost testate şi răstestate de membrii echipei IH World, şi garantat te vor ajuta!

 

Citeşte şi ascultă ştirile

Urmărirea ştirilor în limba de învăţat e un mod extraordinar de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de comprehensiune, în special prin intermediul canalelor de ştiri internaţionale. De regulă, ai o idee generală despre ce se întâmplă în lume, datorită ziarelor şi posturilor TV din ţara ta. Prin urmare, vei descoperi că urmărirea aceloraşi ştiri în limba pe care o înveţi e o modalitate grozavă de a-ţi îmbogăţi vocabularul, întrucât vei putea asocia relativ uşor cuvinte noi cu echivalentele lor din limba ta maternă. Şi abilităţile tale de ascultare se vor îmbunătăţi, deoarece vei avea deja o idee despre subiectul discutat şi vei putea să te adaptezi treptat la viteza, ritmul şi intonaţia prezentatorului.

 

Chiar dacă îţi va scăpa o parte din context, citirea şi ascultarea ştirilor naţionale şi locale în limba pe care o înveţi este, de asemenea, un exerciţiu foarte util. E bine să te imersezi în cultura respectivă şi să înveţi mai multe despre istoria, societatea şi politica acelei ţări – în special atunci când limba cu pricina e vorbită în mai multe ţări.

 

Poţi începe cu următoarele, pentru a da doar câteva exemple: RTVE spaniolă; Rai News din Italia; TV Monde franceză; Tagesschau din Germania. Încearcă să urmăreşti aceste canale prin intermediul social media, pentru a avea acces şi mai rapid la ştiri în limbi străine!

 

Învaţă pe drum

Nu există mod mai bun de a-ţi folosi timpul de deplasare decât îmbunătăţindu-ţi abilităţile lingvistice – timpii aceia morţi pe care cel mai adesea îi irosim pot fi folosiţi spre avantajul tău! Aplicaţia Audible, pe care o poţi descărca şi asculta pe telefon, e o sursă extraordinară de materiale de învăţare a unei limbi străine; cu tabele cu verbe şi liste de vocabular, cu poveşti şi romane, deplasarea ta devine o ocazie nemaipomenită de a te conecta, a te relaxa şi a-ţi umple mintea cu limba pe care vrei să o înveţi. Până ajungi la lucru, vei fi şi realizat ceva – #câştigi.

 

Uită-te la seriale

După o zi lungă la birou, vrei să stai, să te deconectezi şi relaxezi – dar de ce să nu faci asta în limba de învăţat? Netflix şi Walter Presents sunt surse excelente de seriale în limbi străine şi, crede-ne pe cuvânt, unele dintre ele sunt epice! Există subtitrare, să te ajute cu comprehensiunea şi cuvintele noi – Netflix are subtitrare şi în engleză, şi în limba originală a filmului. Serialele în limbi străine sunt perfecte pentru a te conecta la limba respectivă, pentru a te obişnui cu diferite accente şi pentru a deprinde stiluri conversaţionale din viaţa reală, dincolo de stilul mai formal folosit la ştiri. Serialele nici nu cer mare efort din partea noastră, în afară de mânuirea telecomenzii – ideal!

 

Fă-ţi un prieten

Totuşi, învăţarea unei limbi străine nu se reduce doar la absorbirea limbii respective prin citire şi ascultare; e vorba şi de folosirea ei practică: avem nevoie să o vorbim, efectiv. Aşa că de ce să nu găseşti pe cineva cu care să exersezi? Poate ai un coleg care vorbeşte limba pe care tocmai o înveţi – încearcă să conversezi cu el/ea în acea limbă. Chiar şi propoziţiile simple („Cum a fost weekendul?” „Vrei o cafea?”) contribuie mult la dobândirea încrederii în sine. Iar data viitoare când te afli într-un restaurant ce oferă preparate cu nume străine, încearcă câteva cuvinte cu chelnerii de-acolo – meniul este, adesea, de ajutor, întrucât numele mâncărurilor sunt de multe ori trecute în limba de origine (patatas bravas, penne all’arrabbiata). Mai poţi să găseşti oameni cu preocupări similare, care învaţă şi ei o limbă străină şi sunt doritori să exerseze, prin intermediul Language Exchanges. Meetup e un loc bun pentru a afla de evenimente ce au loc în zona ta.

 

Fii practic/ă

Citeşte. Ascultă. Vorbeşte. Şi Trăieşte… A trăi limba respectivă şi a o aborda practic reprezintă un mod excelent de a absorbi vocabular şi gramatică. Noi am descoperit că a găti după reţete scrise într-o limbă străină e o tehnică amuzantă (şi gustoasă!) de a urmări acea limbă în context, ceea ce ne ajută să ne amintim cuvinte şi structuri noi. Testarea de reţete din diverse ţări e şi un mod captivant de a învăţa despre culturile asociate cu limbile pe care le învăţăm. Iată câteva exemple de încercat: site-ul spaniol Recetas.net; site-ul italian Giallo Zafferano; site-ul francez All Recipes.

 

Rezervă-ţi o vacanţă

Deşi asta nu e o tehnică de zi cu zi, se înţelege de la sine că vizitarea unei ţări unde se vorbeşte limba pe care o înveţi este obligatorie. E ocazia perfectă de a-ţi pune la încercare noile abilităţi lingvistice, de a pune în practică şi în context ceea ce ai învăţat şi de a te imersa total în acea limbă şi acea cultură. Oamenii locului se bucură de fiecare dată când turiştii încearcă să comunice cu ei în limba lor, iar a purta o conversaţie reuşită peste hotare îţi dă un plus substanţial de încredere şi te inspiră să continui călătoria învăţatului unei limbi străine!

 

Unde poţi învăţa o limbă străină cu International House?

Fie că te interesează să înveţi o limbă străină în timpul liber, fie că îţi doreşti o aventură printr-un program Study Abroad, International House îţi oferă o paletă largă de opţiuni. Descoperă care dintre centrele noastre îţi este cel mai la îndemână sau lasă-te inspirat de ofertele noastre de studiu în străinătate, oriunde în lume.

 

Sursă

https://ihworld.com/news-blog/ih-blog/top-tips-for-learning-a-language/