Cum e să fi învăţat limba germană perspectiva profesorului

Autor: Ilinca Stroe

 

Dacă un copil care învaţă germana online la IH Bukarest Deutsche Akademie se bucură că profesorii nu sunt stricţi, ci prietenoşi, că greşelile nu sunt „taxate”, ci folosite cu blândeţe şi înţelepciune pentru învăţare, ce are oare de spus despre germană un profesor? Să ajungi nu doar să vorbeşti limba lui Schiller cu uşurinţă, ci şi să o predai unor copii şi adulţi din altă cultură, astfel încât aceştia să obţină toate avantajele ce decurg din cunoaşterea unei limbi atât de solicitate, trebuie că presupune un efort enorm. Sau nu?

 

Ca să aflăm, am stat de vorbă cu Ruxandra I., profesoară de germană la IH Bukarest Deutsche Akademie, şi vă oferim în continuare amintirile, observaţiile şi opiniile ei despre procesul asimilării germanei.

 

 1. Când ai început să înveţi limba germană?

Cred că între trei și patru ani. M-au dat părinții pe mâna unei doamne foarte interesante: o evreică ce-și câștiga pâinea adunând copii din diverse familii și mergând zilnic de la 8 la 12 cu ei în parc. Eram vreo zece „bucăți”, unii din familii de limbă germană. Se pare că la șapte ani, când am mers la școală, vorbeam deja fluent limba germană.

 

 1. De ce ai vrut să ştii germană?

Nu am vrut, am învățat la joacă.

 

 1. Ce îţi place cel mai mult din limba germană?

Logica ei internă. Am studiat Arhitectura în Germania, la Hamburg și la Weimar, „la Bauhaus acasă”, și mi se pare că m-au învățat să învăț și să gândesc mai complex și mai coerent decât aș fi învățat acasă.

 

 1. Ce avantaje ţi-a creat cunoaşterea limbii germane?

Am dobândit o gândire conceptuală de mare folos în orice domeniu.

 

 1. Se spune că o limbă străină adaugă ceva personalităţii celui care o învaţă. Pe tine cum te-a schimbat germana?

Nu aș putea spune cum, pentru că nu-mi amintesc de mine înainte de patru ani.

 

 1. Cum te simţi ca profesor de limba germană?

Interesant, mai ales că eu sunt la început de drum. Mă bucură faptul că germana mea poate fi cuiva de folos.

 

 1. Care e provocarea cea mai mare pentru un profesor de germană?

Nu știu încă.

 

 1. Dar bucuria cea mai mare?

Să pot fi de folos cuiva.

 

 1. Ce spun studenţii tăi cel mai adesea despre experienţa învăţării limbii germane?

Că le este foarte greu.

 

 1. Ce li se pare studenţilor tăi cel mai uşor de învăţat în germană?

Nimic…

 

 1. Dar cel mai greu?

Totul: de la pronunție la gramatică, de la conjugare la topică.

 

 1. Ce aspecte culturale li se transmit implicit studenţilor prin predarea limbii germane?

Toate! Li se deschide o lume, dacă au vreme să o vadă și să o studieze.

 

 1. „Germana se învaţă greu!” În ce măsură eşti de acord cu această părere?

Depinde când, cum și cât timp ai la dispoziție. Oamenii maturi nu mai au timp și nici răbdare. Rar este cineva motivat. E complicat și faptul că ei nu aud și nu folosesc limba mai mult de trei ore pe săptămână. Asta este puțin.

 

 1. În opinia ta, ce avantaje capătă un copil care ştie germană, în ziua de azi?

Învață să gândească complex, conceptual, capătă acces la o cultură importantă. Doar pe Freud să-l poți citi în original, și tot e un mare câștig!

 

În concluzie, dacă îţi pui în minte să înveţi germana, o limbă dificilă, însă care formează gândirea şi, poate, caracterul, e bine să o faci de mic – în joacă… Iar dacă totuşi te hotărăşti mai târziu, să te asiguri că studiezi cu cineva care te motivează şi îţi face învăţarea plăcută. Deci te aşteptăm cu drag să îţi înscrii copilul sau să te înscrii tu însăţi/ însuţi la cursurile noastre de germană, la emailul sau telefonul de mai jos.

 

Die Deutsche Akademie Bukarest, divizia de germană pentru copii a International House Bucureşti, oferă cursuri online de germană pentru copii și adolescenţi. Informaţii şi înscrieri: [email protected] sau 0733 102 155. Pentru cursuri de germană pentru adulți ne puteți contacta la [email protected] sau 0728 808 612.