Voulez-vous français avec nous @ târgul de cariere?

Dimineaţa se întinde proaspătă şi răcoroasă în lungul Splaiului Unirii. Urmând instrucţiunile, ajung în dreptul numărului 160, la scara galbenă. Două-trei persoane se află deja acolo. Îmi aştept colegii. Soarele prinde încet putere. O răţuşcă alunecă tacticos pe Dâmboviţa. Un taxi rulează lent, lăsând la faţa locului încă o persoană. O tânără scoate anunţul, pe un suport metalic, la baza scării galbene ce duce la Mater Library şi uşa se deschide.

Înăuntru, un spaţiu luminos şi inteligent compartimentat, standurile sunt deja pregătite, miroase a mobilă nouă şi a cafea, domneşte o atmosferă de tinereţe harnică şi de cordial profesionalism. Suntem întâmpinaţi cu zâmbete şi instrucţiuni prietenoase, ne găsim standul, aranjăm materialele informative şi suntem gata să îi primim deja pe primii vizitatori: a început târgul de joburi şi de cariere „Do You Speak Français?”

Aflat la ediţia a patra, târgul este, pentru moment, singurul eveniment de cariere din 2019 dedicat anglofonilor şi francofonilor. El se adresează în principal vorbitorilor de engleză şi franceză, dar şi persoanelor bilingve sau multilingve cunoscătoare de italiană, spaniolă, germană, portugheză, cehă sau limbi rare. Organizatorii, platforma de recrutare Franco-jobs.com [link la http://www.franco-jobs.com/] şi Comité des Etudiants Francophones Gaudeamus, şi-au propus ca prin acest eveniment să creeze o punte între companiile ce caută vorbitori de limbi străine şi tineri absolvenţi sau profesionişti cu experienţă de lucru.

Astfel, târgul este ocazia celor două părţi să ofere şi, pe de altă parte, să găsească oportunităţi de stagii, burse şi locuri de muncă part-time sau full-time într-o varietate de domenii: finanţe şi contabilitate, inginerie, programare informatică, mecanică, electronică, construcţii, dar şi traduceri, formare şi training, educaţie. International House Bucureşti este, deci, în companie bună: standul nostru e plasat între Agence pour l’enseignement français à l’étranger (AEFE) şi Comité Gaudeamus, la mică distanţă se află standurile Telus International, Le Carrousel, SNC Lavalin şi Decathlon, iar ceva mai încolo sunt Groupe Renault, Genpact, Stefanini, Experbuy, Amazon, etc. – în total, 18 companii participante.

La 9.30 începe ceremonia de deschidere. Gazda evenimentului, doamna Cristina Briziou, prezintă vorbitorii, publicul ascultă cu atenţie, se fac fotografii. Două sunt cuvintele-cheie ce apar şi reapar în intervenţiile vorbitorilor: emploiabilitate şi francofonie. Distinsul Director Regional al Agence Universitaire de la Francophonie Europe Central et Orientale [link la https://www.auf.org/] rezumă foarte bine filosofia evenimentului: pe piaţa muncii de astăzi, «l’anglais ne fera plus la différance», aşa încât apartenenţa la francofonie, inclusiv cunoaşterea limbii franceze, devin factori de emploiabilitate sporită. Cu alte cuvinte, un candidat care cunoaşte, pe lângă engleză, şi limba franceză este un candidat dezirabil pentru angajatorii din ziua de astăzi.

După ceremonie, fluxul de vizitatori creşte de la un minut la altul. Cu diversitatea lui minunată: persoane de toate vârstele, de la studenţi de anul I la oameni de vârstă mijlocie, din Tunisia, din Egipt, din România, din Franţa sau Canada. Schimbăm informaţii şi date de contact, dar schimbăm şi poveşti de viaţă: cutare a emigrat în Canada în 2007 şi s-a întors de curând în ţară; cutare a trăit 10 ani în Italia, adoră limba şi cultura italiană şi a revenit în România cu intenţia de a le promova; un domn şi soţia au fost globetrotteri până de curând, dar apariţia celor doi copii i-a determinat să se stabilească recent în România; o tânără născută şi crescută la Montreal a revenit în ţara de origine a părinţilor ei, unde vrea să-şi construiască o carieră; iar reprezentantul librăriei de limbă franceză Kyralina [link la http://www.kyralina.ro/], care oferă şi cărţi de literatură adaptată pe niveluri de limbă, ni se prezintă drept unul dintre membrii comunităţii de (neoficial) 8000 de francezi trăitori în România – o comunitate vie, activă, implicată.

Ziua trece în ritm alert, plăcută şi fructuoasă. La final, contemplăm dosarul cu CV-uri şi cărţi de vizită lăsate de vizitatorii care au trecut pe la standul nostru, bucuroşi că unele dintre acele documente se vor „materializa” în colegi noi şi simpatici care vor preda franceza, engleza şi – de ce nu? – poate româna şi italiana la International House Bucureşti. Plecăm de la acest eveniment energizaţi, hrăniţi de poveştile oamenilor, de perspective şi de profesionalismul desăvârşit al organizatorilor. Nota 10? Nu: nota maximă în Franţa – nota 20!

« de 6 »