Second best? Good! 10 motive pentru care continuăm cursul de limbă străină în mediul virtual pe durata pandemiei

Autor: Ilinca Stroe

 

În timpul Blitzului (bombardarea intensivă masivă, timp de 8 luni, a Regatului Unit de către aviaţia germană, în cel de-al Doilea Război Mondial), britanicii erau renumiţi pentru felul cum îşi păstrau, în ciuda fricii, foametei şi lipsurilor, „tabieturile”. Căutaţi pe Google „5 o’clock tea during the Blitz” şi veţi găsi o fotografie cu valoare de document istoric: într-un adăpost antiaerian amenajat la metroul londonez, se serveşte ceaiul de la ora 5. Nu mai există ceşcuţele de porţelan şi ceainicul frumos şi fin de pe faţa de masă din dantelă; nu mai există masa de ceai dichisită, de pe peluza din grădină; şi nici platourile cu prăjiturele şi fursecuri.

 

Suntem într-un adăpost subteran, în plin război, în perioada de raţionalizare severă a alimentelor. Totuşi, o doamnă cu şorţ serveşte, cu stropitoare de grădină din tablă, ceai. S-au adunat în jurul ei, în picioare, copii cu căni întinse, o femeie cu un bebeluş în braţe şi, în fundal, un bărbat cu pălărie. Toţi, fără excepţie, au chipuri zâmbitoare. Iar cănile întinse anticipează plăcerea trăirii, chiar şi în condiţii vitrege, descurajatoare, a unui obicei mult-îndrăgit: 5 o’clock tea.

 

A ţine la obiceiurile tale, a ţi le conserva inclusiv pe timp de criză înseamnă a-ţi mobiliza forţa morală. Rutinele zilnice constituie, pentru fiecare dintre noi, normalitatea. Acea normalitate ne dă o stare de bine, de siguranţă şi de stabilitate sufletească. Starea în care suntem capabili să înfruntăm greutăţile şi să le învingem. Psihologic vorbind, există o legătură directă între păstrarea obiceiurilor şi a rutinelor normalităţii pe timp de criză şi păstrarea demnităţii, a respectului de sine şi a încrederii că vei răzbi. Să ţinem la obiceiurile noastre pe timp de criză înseamnă să ne sporim puterea de a depăşi criza.

 

Înaintea izbucnirii pandemiei de covid-19 (coronavirus), eraţi probabil obişnuit/ă să mergeţi la ora de engleză/franceză/germană/etc. de două ori pe săptămână, aveaţi probabil micile rutine de început („homework?”) şi de sfârşit de lecţie („no homework, please!”), cu profesoara, micile glume împărtăşite care făceau întâlnirea caldă şi plăcută. Nu renunţaţi la ele. Nu vă privaţi de obiceiurile voastre de învăţare pe perioada pandemiei! Să ne protejăm, da: respectăm recomandările Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne lipsim de normalitatea şi rutinele învăţării.

 

Soluţia? Trecem în mediul virtual. International House Bucureşti şi profesorii voştri vă invită să ţineţi pasul cu engleza prin Internet, folosind platforma Zoom. Iată de ce:

 

  1. Putem să ne menţinem ritmul de progres la engleză.
  2. Putem să ne simţim conectaţi chiar dacă #stămacasă.
  3. Putem să ne simţim parte dintr-o comunitate (prin funcţiile interactive ale platformei)
  4. Putem să lucrăm în echipă (prin funcţia „breakout rooms”)
  5. Putem să avem feedback direct, instantaneu de la profesor (prin funcţia „chat”)
  6. Putem să ne implicăm activ în desfăşurarea lecţiei (scriind pe tabla virtuală, prin funcţia „remote access”, partajând muzică sau clipuri video, etc.)
  7. Putem să ne simţim în largul nostru, pe toată durata lecţiei (în mediu non-formal, familial)
  8. Putem să ne felicităm că protejăm mediul înconjurător (fără hârtie, fără consum de benzină)
  9. Putem să ne îmbunătăţim, concomitent cu engleza, şi abilităţile digitale
  10. Putem să ne simţim implicaţi, activi şi motivaţi în ciuda auto-izolării la domiciliu

 

Bineînţeles, nu se poate să nu ne fie dor de interacţiunea directă de la cursurile prezenţiale: limbajul corporal, mimica văzută „de aproape”, expresiile faciale mai subtile, legătura privitului „ochi în ochi” – toate acestea, tot ce înseamnă îmbucurător omenesc, le vom regăsi odată cu terminarea crizei şi cu reluarea cursurilor face-to-face. Până atunci, lecţiile din mediul virtual ne rămân soluţia poate nu optimă, dar second best – let’s make the best of it!

 

International House Bucureşti asigură, pe perioada crizei provocate de pandemia de covid-19 (coronavirus), continuarea cursurilor de limbi străine pentru adulţi în mediul virtual, prin intermediul platformei Zoom, dar nu numai. Pentru informaţii, adresaţi-vă profesorului vostru sau contactaţi open@ih.ro.    

 

ErikTM

Writer & Blogger

Cursuri

NEWSLETTER

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru ultimele noutățile și evenimente IH.

Enabled by  PROMOVATOR.online