Autor: Ilinca Stroe
Pentru ca, dincolo de truisme larg răspândite cum ar fi „germana e grea!”, să ne facem o idee realistă şi cât mai cuprinzătoare despre cum e, de fapt, să înveţi această limbă, am realizat interviuri cu trei tipuri de utilizatori de germană: cursant copil, profesor şi cursant adult. Asupra acestuia din urmă se concentrează prezentul interviu cu Veronica N., care a urmat un curs de germană pentru adulţi la International House (IH) Bucureşti şi ne poate vorbi din proprie experienţă despre provocările şi satisfacţiile familiarizării cu limba lui Nietzsche.
1. Când ai început să înveţi limba germană?
Zilele trecute, am dat, din întâmplare, peste prima agendă în care îmi luam notiţe la cursul de germană. Data scrisă pe prima pagină era aprilie 2012. Cât timp a trecut… Mă gândesc cu nostalgie la entuziasmul şi bucuria de la primele cursuri.
2. De ce ai vrut să ştii germană?
Totul a început ca un hobby. Nu aveam nevoie de limba germană la job sau să dau un boost CV-ului, ci îmi doream pur şi simplu să învăţ o limbă străină diferită de celelalte învăţate până la momentul respectiv (engleză, franceză şi spaniolă).
3. Cum te-ai simţit la începutul cursului? Dar acum?
După primele lecţii mi-am zis că va fi imposibil să învăţ germana. Nu existau nişte reguli clare, să te ajute să ştii că substantivul e feminin ori masculin, sau că verbele sunt împărţite în categorii clare, cum sunt la franceză, de exemplu. Şi der, die, das descurajează un pic, la început… Însă ambiţia mea nu s-a lăsat doborâtă şi am continuat cursul, realizând că, de fapt, germana nu este o limbă imposibilă. Trebuie doar să-ţi placă să înveţi, să ai ceva abilităţi pentru limbile străine şi să vrei. Aş zice că un merit aparte l-au avut şi profesoara, prin metoda de predare folosită, specifică IH-ului, şi colegii de grupă.
4. Ce ţi-a fost cel mai uşor să înveţi?
Dacă m-aş gândi la ceva în mod particular, aş spune că mi-au plăcut mult adjectivele. Nu a fost uşor să le învăţ terminaţiile în funcţie de caz, însă după ce le-am „prins” şi le-am folosit corect am simţit o satisfacţie foarte mare.
5. Dar cel mai greu?
Cred că cel mai greu a fost să înţeleg nativii germani. Cu cei din Austria a fost mai simplu.
Aveam aşa emoţii, prima dată când am fost în Viena şi am comandat la restaurant! Aveam impresia că nu vor înţelege nimic din ce voi spune, însă m-am descurcat foarte bine. Şi pe ei i-am înţeles în conversaţiile purtate cât timp am stat acolo, nu doar în Viena, dar şi în alte oraşe din Austria.
6. Ce îţi place cel mai mult din limba germană?
Exact ce m-a descurajat la început: că nu există reguli. Cred că asta m-a provocat şi mai mult să o învăţ, m-a ambiţionat să nu renunţ. Când am fost întrebată de profesoara de germană ce înseamnă pentru mine limba germană, am spus direct: provocare! “Deutsch ist eine Herausforderung.“ Îmi plăcea atât de mult cum sună cuvântul acesta!
7. Ce avantaje ţi-a creat cunoaşterea limbii germane?
Învăţarea limbii germane a venit „la pachet” cu multă informaţie despre cultura şi civilizaţia germană – din nou, acesta este meritul abordării de la International House. Pe lângă toate avantajele pe care cei mai mulţi dintre noi le cunosc (îmbunătăţirea capacităţii de memorare, creşterea atenţiei, îmbunătăţirea abilităţilor de multitasking), mi-a deschis noi orizonturi şi m-a făcut mai atentă la celelalte limbi străine studiate. Afirmaţia lui Geoffrey Willans, „Niciodată nu poţi înţelege o limbă până nu înţelegi cel puţin două”, este cât se poate de adevărată!
8. La ce îţi foloseşte germana în mod curent?
Îmi place foarte mult să fac drumeţii montane, nu doar în România, ci şi în alte ţări. Limba germană îmi e de mare folos când merg în micile comunităţi din Alpii austrieci, unde majoritatea localnicilor vorbesc doar germană. De asemenea, cinematografia germană a luat avânt în ultimii ani şi îmi face deosebită plăcere să vizionez filme nemţeşti fără subtitrare. Pe lângă exersarea limbii, îmi dă şi o oarecare satisfacţie că înţeleg şi recunosc anumite structuri gramaticale sau cuvinte care îmi cam dădeau bătaie de cap la cursuri.
9. “Germana se învaţă greu!” În ce măsură eşti de acord cu această părere?
Nu e o limbă uşoară, însă se poate învăţa relativ uşor dacă îţi doreşti sau dacă ai nevoie la job. Cred că foarte mult contează cu cine o înveţi şi dacă metoda folosită în predare te ajută.
Eu aşteptam cu nerăbdare orele de germană de la IH, chiar dacă erau vinerea dimineaţă la 8 şi trebuia să mă trezesc mai devreme, să ajung la curs, indiferent că era vară, iarnă sau toamnă ploioasă. Îmi plăcea foarte mult că Alina, profesoara de germană, punea accent pe conversaţie, pe jocuri şi activităţi funny – din nou, caracteristice metodei de predare de la IH. Ne trezeam vorbind în germană minute bune şi asta ne oferea încredere.
10. Se spune că o limbă străină adaugă ceva personalităţii noastre. Pe tine cum te-a schimbat germana?
Mie mi-a adus un plus de încredere, m-a ajutat să-mi depăşesc anumite limite şi mi-a deschis apetitul pentru mai mult. Chiar îmi doresc să reiau cursurile, după o pauză de mai bine de un an, şi să ajung la un nivel cât mai avansat.
Die Deutsche Akademie Bukarest, divizia de germană pentru copii a International House Bucureşti, oferă cursuri online de germană pentru copii și adolescenţi. Informaţii şi înscrieri: germanapentrucopii@ih.ro sau 0733 102 155. Pentru cursuri de germană pentru adulți ne puteți contacta la germana@ih.ro sau 0728 808 612.